czwartek, 16 stycznia 2014

czy ciemno czy jasno - robimy cynamonowe ciasto

CYNAMONKI
Dziś o tym, jak robiłyśmy pyszne cynamonowe bułeczki z Szubką. W oryginale bułeczki powinny być dużo większe, jednak my poszłyśmy w ilość, i zrobiłyśmy z nich cynamonowe ciasteczka.
Przepis, z którego miałyśmy przyjemność skorzystać, znajduje się pod tym adresem: http://gotowaniejestlatwe.blox.pl/html

A oto przepis, zmodyfikowany troszkę, przez moje doświadczenia.

Co musimy przygotować?
*ciasto:
-szklanka mleka
-50g drożdży
-2 szklanki mąki
-1/2 szklanki cukru
-100g masła
-szczypta soli
-białko
*farsz:
-100g masła
-cukier puder
-cynamon

Wykonanie:

1. Drożdże (rozdrobnione) rozrabiamy z niewielką ilością (podgrzanego) mleka, mąki (1 łyżka) i cukru (1 łyżka). Odstawiamy i czekamy, aż wyrosną (ok. 20-30minut). Dodajemy resztę składników (masło musi być miękkie) i mieszamy mikserem na niskich obrotach. Odstawiamy do wyrośnięcia.



2. Po wyrośnięciu do ciasta dodajemy tyle mąki, żeby dało się je wyrobić. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część (Przy takich proporcjach, najwygodniej podzielić na 4 części) rozwałkujemy na posypanej mąką stolnicy na cienki prostokąt. (Może być też okrąg) Smarujemy lekko podgrzanym, roztopionym masłem i posypujemy cynamonem, a następnie cukrem pudrem. Zawijamy w rulon i odcinamy na 2-3 centymetrowe kawałki.




3. Roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 150C.


A oto gotowe roladki cynamonowe:


5 komentarzy:

  1. Anonimowy00:11:00

    Czy ciemno czy jasno, ładny post i pyszne ciasto <3 ~Szu

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy07:16:00

    Mmm <3 Jakie pyszności <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy16:41:00

    oo sąsiadowi musisz takie zrobić <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy18:02:00

    ooo, smak dzieciństwa! dzisiaj zrobię, dzięki za przypomnienie :D ciekawostka - kiedyś mówiło się na takie drożdżowe ciasteczka z cynamonem 'kichłyki'.

    pozdrawiam, dominika ;)

    OdpowiedzUsuń