Składniki (ciasto):
ok. 3 szklanek mąki
20g drożdży
1/2 szklanki oleju
szczypta cukru
szklanka ciepłego mleka
1/2 łyżeczki soli
Na pizze: (według moich zapasów domowych)
-mały koncentrat pomidorowy
-dwa pomidory
-dwie czerwone cebule
-ok.10 pieczarek
-5 plastrów szynki (drobno pokrojonych)
-duży kiszony ogórek
-puszka kukurydzy
-6 plastrów sera
-zioła prowansalskie
Drożdże rozkruszamy w dużej misce, dodajemy sól i cukier oraz ciepłe mleko. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia składników. Następnie dodajemy 2 szklanki mąki oraz olej. W tym momencie zaczynamy wyrabiać ciasto. Pozostałą szklankę mąki dosypujemy w małych ilościach, tak aby ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę - przez, którą urośnie. W tym czasie możemy przygotować pozostałe składniki pizzy. Np. obrać pieczarki, odsączyć kukurydzę czy też umyć pomidory itd.
Po upływie godziny nasze ciasto jest już gotowe. Równomiernie rozciągamy je na blasze, wcześniej posmarowanej margaryną, lub wyłożoną papierem do pieczenia.
Na tak gotowy spód, rozsmarowujemy pomidorowy przecier. Następnie układamy wcześniej przygotowane warzywa. Na przecier najlepiej ułożyć pomidory, ponieważ muszą być one przykryte innymi składnikami, gdyż szybko się przypalają. Resztę warzyw układamy według kolejności z listy składników. Na końcu posypujemy pokrojonym lub startym serem oraz ziołami.
175 stopni przez 20 minut w piekarniku i gotowe! SMACZNEGO.
Dla urozmaicenia posiłku, możemy zrobić domowy sos czosnkowy.
(śmietana 12% + majonez + sól + pieprz + czosnek)
O Boziu aż mi w brzuchu zaburczało... :(
OdpowiedzUsuńP.S. super serduszka :D
http://itsmyowncatwalk.blogspot.com/
dziękuję <3
Usuń