środa, 5 listopada 2014

kuchnia włoska - smaczna i prosta

Co robię gdy mam wolne od szkoły? Odpowiedź jest prosta: gotuję! Listopadowy poniedziałek to idealny dzień na kuchnię włoską. Jest to jedna z najbardziej znanych kuchni europejskich, którą bardzo lubię. Prosta, a co najważniejsze smaczna! Czym się charakteryzuje? Kuchnia ta, to przede wszystkim warzywa i owoce, (m.in. pomidory pod każdą postacią, czosnek, dynie, kapary, brokuły, papryki, szparagi, cytrusy, ananasy), oliwa z oliwek, makaron, parmezan, ryby i owoce morza. Trzeba także wspomnieć o przyprawach dla niej charakterystycznych takich jak: bazylia, pieprz, oregano, rozmaryn, tymianek i estragon. To Włosi słynną z najlepszej pizzy, spaghetti, lasagne, tortellini, zupy minestrone, risotto, panna cott'y i tiramisu.

Dziś z niektórych wymienionych wyżej produktów postanowiłam zrobić dwa dania: zupę krem pomidorowy z nutą bazylii oraz Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym.



Zupa krem pomidorowy z nutą bazylii:
Skladniki:
-3 puszki pomidorów w sosie własnym
- kostka rosołowa
-200ml wrzątku 
-3 ząbki czosnku
-pół dużej cebuli
-2 łyżki śmietany 18%
-oliwa z oliwek 
-kilka listków świeżej bazylii 
-sól, pieprz, cukier, oregano, bazylia

Sposób przygotowania: 
Do garnka wlać wodę i zagotować. We wrzątku rozpuścić kostkę rosołową i odstawić garnek z ognia. 
Obraną cebulę drobno pokroić i zeszklić na patelni. Na tej samej oliwie zeszklić obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wrzucić do garnka z rosołem.  
Pomidory z puszki pokroić i wraz z sosem wlać na patelnie. Smażyć od czasu do czasu mieszając przez 10 minut.
Przesmażone pomidory wrzucić do rosołu. Całość zagotować. Wrzucić 3-5 listków bazylii. Dodać sól, pieprz, oregano i bazylię (wedle uznania).
Zdjąć z gazu i wszystko zmiksować. 
Na koniec dodać śmietanę i cukier. Podawać gorące. 
Uwagi:
Możemy użyć 20 świeżych pomidorów. Trzeba je tylko sparzyć i obrać ze skórki. 
Kostkę rosołową i wodę możemy zastąpić rosołem. Krem możemy ozdobić śmietaną i świeżą bazylią lub podawać z tartym parmezanem. 


Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym.
Skladniki: 
-0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowego) 
-opakowanie makaronu cannelloni (Lubella)
-50 dag sera żółtego 
-jajko 
-dwie puszki pomidorów 
-5 ząbków czosnku
-pieprz, sól, zioła prowansalskie, oregano i bazylia 
-listki bazylii na ozdobę 

Sposób przygotowania: 
Mięso podsmażyć. Rzucić na olej pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przepuszczony przez praskę (4 ząbki) i zeszklić.
Mięso połączyć z cebulą i czosnkiem. Dodać połowę drobno starego sera, zioła i przyprawy, a kiedy całość ostygnie, wbić jajo i zamieszać. 
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać surowe rurki nadziane farszem jedna obok drugiej. Farsz nakładać łyżeczka, tyle ile się zmieści. 
Przygotować sos do zalania rurek. Pomidory przełożyć do miski, posolić i wcisnąć ząbek czosnku, dodać zioła i rozdrobnić blenderem, na jednolity sos. 
Zalać nim makaron, tak by wszystkie rurki były dokładnie przykryte, bo inaczej wyschną. 
Piec w 180° przez 40minut.
30 minut zakryte pod folia aluminiową. Po 30 minutach, odkryć, posypać startym serem i pozostawić jeszcze na 10 minut w piekarniku. 
Ozdobić świeżymi listkami bazylii.  


SMACZNEGO ! 
Przepisy ze stron:
http://bistro24.pl/gotowanie/przepisy/krem-z-pomidorow,109861.html
http://www.ankawgarnkach.pl/dania-glowne/cannelloni-z-miesem-mielonym-w-sosie-pomidorowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz